Lever som om vi hade 1,6 planeter och har fått vatten i huset.

Vi bor på en av jordens vackraste platser. Åtminstone en av Nordkalottens vackraste. Det är många som tycker det och det ser man på antalet turister per år, som är runt 500000. Spela roll hur vackert det är i mått mätt. Jag är i alla fall fortfarande helt betagen av Lofoten. Men i det här vackra kan jag inte begripa att så många Lofotingar är så ointresserade av miljön. Jag menar det lilla som var och en ska göra för att verka för ett hållbart samhälle, se på sitt eget ekologiska fotavtryck. Eftersom människan idag lever som om vi hade 1,6 planeter (för att ta fram alla resurser och absorbera våra utsläpp) så borde fler anstränga sig för att spara på resurserna. Men här stänger man inte av bilen när man ska lämna barnen på dagis eller skola, även om man parkerat rakt under luftintaget. Utanför vårt nu brandskadade hus finns en byggfirma som har många besök av andra hantverkare och försäljare som levererar eller har möten. Vet inte helt säkert vad alla gör men hur som helst stänger de inte av bilen under sitt besök. Det är inget konstigt med att ha en bil på tomgång i 30 minuter eller en timme. För mig är det en gåta. Att man kan vara så obekymrad om miljöförstöring i detta paradis? För det märks här också, att det pågår en miljöförstöring. Det flyter gott om plast i havet, i form av påsar men kanske allra mest plast från fiskindustrin. Det ligger gott om sopor på alla stränder fast frivilliga städar allt de orkar. Efter en stund flyter det upp nytt skräp. På en vandring i naturen kan du beskåda en tvättmaskin eller spis mitt i härligheten. Till saken hör att det är gratis att lämna in uttjänta vitvaror på miljöstationer. Men jag har mer än en gång sett en bybo köra iväg med vitvaror på släpet mitt i sommarnatten, då alla sopstationer är stängda. Om de hivas i havet eller dumpas i nån grop i naturen har jag inte sett. Undviker att förfölja bybor. Dessutom slängs batterier gladeligen på havet. Förra sommaren var det någon ideell organisation här i Henningsvær och plockade upp flera ton batterier. Typ båtbatterier. Så de som är mest beroende av friskt vatten för att få fisk, dumpar batterier i samma vatten. Helt otroligt. Vad kan det handla om? Har någon gång försökt ta upp ämnet lite försiktigt och någon svarade på ämnet tomgångskörning att :
-Vi gör det för att vi kan.
-Vadå kan, sa jag.
-För att vi har råd. Du vet världens rikaste land.
-Ok, men förhoppningsvis inte världens dummaste, tänkte jag tyst för mig själv.
Försökte få kommunen att sätta upp skyltar utanför skolorna om att tomgångskörning inte är tillåten mer än 1 minut. Men det skrattade de bara åt.
-Polisen har väl annat att göra än jaga folk som står med bilen på tomgång, sa tjänstemannen.
Ja, absolut men jag sa inget om varken polis eller jakt utan manade till information.
Nu är inte norrmän värre än andra. Men i min enfald trodde jag att ju vackrare plats desto mer miljöengagerad befolkning. Det blir väl bättre med tiden. Idag har vi i alla fall vatten i en kran. Det blir bättre…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *