Mörkertid och kos

Det har kommit till min kännedom att en del av mänskligheten tror att vi som bor ovan polcirkeln lever i totalt mörker en tid av året.
Det är antingen  förtal eller avundsjuka.
Vad är sanningen? Ja, här får ni se hur eländigt det kan vara en molnig dag i november.
Nu är vi i det som kallas mörkertid och vi mår bra. Det är inte dags för någon depression på grund av årstiden. Nej, vi strävar på i det ljus som spiller över trots att solen inte kommer upp över horisonten. Inte så illa. Eller snarare väldigt vackert. Otroliga färgskiftningar när solen går vidare och dagen går mot kväll. Jag njuter. Dessutom har vi en hel del klara nätter då vi badar i både månljus och norrsken. Det går absolut ingen nöd på oss.
I morgon är det nio månader sedan det var brand i huset. Vi nedkommer inte med varken barn eller något annat värt att fira. Snarare fortsatt väntan. Det vi nu väntar på är att huset ska uppnå nog hög temperatur för att röksaneringen ska bli klar. Men det är ett stort hus och den delen som nu är återuppbyggd är några hundra kvadratmeter. Att få upp värmen till över trettio grader den här årstiden verkar ta en evinnerlig tid. Åtminstone med de här värmeanläggningarna.  Det blåser varmluft från otaliga maskiner och elektriciteten flödar. Efter snart tre veckor av uppvärmning borde någon ansvarig ta tag i plan B. Det går mot vinter och har det inte blivit nog varmt än så tvivlar jag på att det sker utan ny insats.
Jag har varken kunskap eller mandat att åtgärda problemet. Håller mig i skinnet och koncentrerar mig på annat.
Med andra ord inget nytt på byggfronten.
Däremot är det full jul i byn. Här är evenemanget “förjulsäventyret” i full gång. Då är hela Henningsvær smyckad med ljusslingor, adventsstjärnor och öppna butiker, restauranger och kaféer. Det kommer folk från när och fjärran för att mysa, eller kosa sig som det heter i Norge. Man tar en kosehelg i Henningsvær. Äter gott, dricker gott och handlar bra. Så får näringslivet en extra inkomst och så blir alla lyckliga och glada hela vägen fram till jul.
Jag säger som de andra i den här världsdelen: kos dokker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *