Tåg – om jag själv får välja.

Inget nytt på byggfronten. Men efter nyår hoppas vi på aktivitet. Räknar inte längre hur många veckor det stått still men som vanligt lever vi på hoppet.
Under hoppandet har jag tagit lite paus i väntandet och rest söderut.
En långresa. Det började med 24 timmar och avslutades med 27. Nej, det var ingen flygning till varken Thailand eller något annat varmt och härligt land långt borta. Jag tänkte om och tänkte rätt och tog tåget till Stockholm.
Resan med buss i 4 timmar och så klev jag på tåget i Narvik.
Vilket lyckat val! Jag är visserligen social men sällan hamnar jag i timslånga konversationer på flyg. Nu satt jag från Narvik till Stockholm i samtal med en kvinna från Holland. Nej, det var inte ett oavbrutet samtal, under natten delade jag liggvagn med fem andra och var tyst och stilla.
Men alla restimmar blev korta timmar tack vare trevligt ressällskap.
Min holländska medresenär reste ensam med tåget via Polen, Vitryssland och Ryssland, för att stiga av i Murmansk. Därifrån buss till Kirkenes och så Hurtigruten till Tromsø. Buss till Narvik och tåg till Stockholm. Jag har visserligen åkt tåg i Polen och Ryssland men inte på senaste tiden så det var väldigt intressant att höra hur resan varit så långt.
Hon var väldigt förvånad över att vi satt på ett så gammalt tåg. Den här resan var minst komfortabel hittills. I Ryssland var det väldigt fina sovvagnar med service av tågvärdinnan som fanns i varje vagn och serverade te.
Hade inte mycket att säga mer än att det gamla tåget säkert beror på att vi till största delen färdas genom Norrland och den delen av Sverige inte fått del av någon större satsning på tåg. Det har satsats på vägnätet.
Ja, så var jag i Stockholm i några dagar för att umgås med sönerna. Lycka!
Sen hoppade jag på tåget igen för att åka hem. I huvudstaden fick jag en sovvagn att dela med en kvinna från Trieste, Italien. Det blev ytterligare en fantastisk färd med en intressant människa.
Hon hade tagit tåget från Slovenien till Lübeck för att besöka julmarknaden. Sen båt till Malmö och så vidare med tåg till Stockholm. I Narvik tog hon buss till Tromsø för att sen åka vidare med Hurtigruten till Bergen och så tåget hem igen.
Under resan tecknade hon. Som så många hade hon hört om det totala mörkret i norr vilket oroade henne. Men jag lovade att hon skulle få uppleva Sveriges vackraste tågrutt mellan Kiruna och Narvik. Under den sträckan var det molnfritt och ett fantastiskt ljus. Hon tecknades intensivt genom hela fjällvärlden. När vi steg av i  Narvik var hon salig över det fantastiska landskapet hon fått uppleva i ljus.
Jag åkte vidare i buss och klev av utanför hemmet efter 27 timmars resande. Så nöjd över att jag inte valt flyget!

Och i skrivande stund stinker det bensin i huset.
Det visade sig vara en av alla galtar som aldrig hör på nyheterna. Han har hällt bensin på asfalten mellan oss och grannen. Varför man nu gör det?
I mitt primitiva inre skulle jag leta upp svinstian och  bjuda på liknande doftkrus. Men det stannar vid tanken. Mitt hjärta har ett större miljöengagemang… Nöff nöff.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *