morgon mellan fjällen

Vi har ju alla våra morgonrutiner.
Jag har stort behov av en god frukost. Utan den är jag en sämre människa vad gäller produktiviteten. Blir en seg råtta i halvfart. Men förutom det har jag behov av att sminka mig. Inte mest för andra men för mig själv. Jag tittar ofta i speglar, medvetet och av gammal vana. Kanske för att kolla att jag är jag eller för att se om jag är mig lik sen sist. Man vet aldrig vad som händer.
Har registrerat att företrädesvis män har en annan vana. I alla fall på små platser. Rättare sagt har jag sett det här fenomenet i byarna. I städer kan det ju vara svårt att se det, om man nu inte sätter sig i bilen eller på cykeln och förföljer mannen i fråga.
Jag har förstått att de tar en runda med bilen. Antagligen för att se att allt är sig lik. Precis som mitt spegeltittande. Bilrundan kan vara ett resultat av kontrollbehov eller kanske bara ett tidsfördriv. Ingen aning men intressant.
Jag har en släkting som år ut och år in tog sig en bilrunda i byn. Tror inte han gjorde liknande rundor när han var yrkesverksam i storstan, men det har jag inte frågat om. Hur som helst delade han nöjet eller rutinen med sin kusin. Tror att kusinen fick en inbjudan att närvara efter några års ensamkörning eller kanske han bad om det, vad vet jag. Men släktingen körde varje morgon och hämtade upp sin kusin och sen tog de rundan runt byn gemensamt. Jag hade planerat att bjuda in mig själv på turen när jag var i byn men prioriterade fel, tiden gick och släktingen blev dålig. Så blev det slut på bilkörningen och den dagsrutinen fick avslutas.  Hade så velat höra vad som avhandlades i bilen. Tror det hade lärt mig mycket om byn, folk och förändringar. Om in annat en närstudie av karlarnas tankar och förehavanden.
Nu har jag bott i en liten by norröver några år och ser samma sak här. Varje morgon noterar jag att en man tar sig en runda. Ser honom aldrig kliva ur bilen, bara köra runt. Inte flera varv, han nöjer sig med ett. Men han är inte ensam för jag har uppmärksammat en annan karl som också kör runt men det är på dagtid och han kliver ur,  öppnar bakluckan, tar en öl, sätter sig vid ratten och tar en cigg till ölen. När njutningen är över så kör han vidare. Intressant.
Nu väntar jag på att se någon kvinna med samma beteende. Men det verkar vara ovanligt. Så jag spanar vidare.
Jag tillhör den gamla stammen som går utan att ideligen titta i telefonen och om jag väntar på någon sitter jag gärna och studerar medmänniskor. Det är en fantastisk underhållning. Så får jag förundras över beteenden, grunna på mina egna konstigheter och ibland snappa upp nåt användbart i vardagen. Med tanke på miljön är bilturer dock inte aktuellt.
Kanske har jag missat någon annan vardagsritual som skulle ge de gråaste dagarna ett guldskimmer.Bil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *