Gratulerer med dagen!

 

Idag har vi den 17 maj och det är folkfest i hela Norge. Det spelas marschmusik av bästa sort och drillflickorna gör sitt för att piffa upp den stora massan av välpressade eller gällivarehängande uniformer.  Det är levande orkestrar både i stad och by.
I Henningsvær marscherar fortfarande en blåsorkester. Men de spelar på sista versen. Medelåldern är hög. Ingen skolorkester i sikte som kan ta över när det blir alltför falskt. Nej, då är det bara att kånka upp högtalaranläggningen på en lastbil, smycka den med så många flaggor att det motsvarar en hel blåsorkester och sen ratta på rattarna och köra gatlopp. De stackars småbarnen som går närmast musikvidundret får dieselångor för hela året på en enda dag men ingen behöver frysa om händerna , få ont i läpparna av blåsandet eller kli på benen av gabardinbyxan.


Idag var vi i Lofotens storstad Svolvær. Stadens tåg hade borgmästare, barnorkester, vuxenorkester, trumtropp av damer, skolklasser, flaggor och vimplar till ackompanjemang av gråtunga skyar och en isande vind. Det var bunader med broderier, hättor och sjalar. En och annan man med bunad och stickade knästrumpor. I detta folklore fanns också vanliga finkläder med klackiskor från butikskedjan som heter samma sak var du än befinner dig på jorden.
Alla korta kjolar med nylonstrumpor bet ihop och lät benen skaka i marschtakt. Kalla fingrar klämde på klarinettklaffarna och trumpinnarna viftade i luften och längtade efter ett långt trumsolo för att få värme i kroppen.

Hela tåget passerade, vi vinkade och hurrade men sen gick vi på kafe´. Fick fönsterbord med utsikt över torget där firandet fortsatte med tal och musik. Det var gott i värmen.
Sen for vi hem och fortsatte dagen utan kalas med städande och bärande. Funderade på folkdräkter, att så få orkar öva på ett instrument och att jorden förhoppningsvis snurrar oavsett.
I morgon är firandet över och jag hoppas ingen har tagit ledigt så vi får ordning på både vatten och avlopp.
Tills dess önskar jag fred på jorden, god gemenskap mellan folk, fler musicerande barn och en smaklig kopp kaffe med dopp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *